CO2-footprint van je bedrijf in kaart brengen

Waarom jouw organisatie haar CO2-footprint moet berekenen

Steeds meer bedrijven willen of moeten hun CO2-footprint berekenen. Soms omdat klanten of investeerders hier expliciet om vragen, maar ook omdat interne duurzaamheidsdoelstellingen of certificeringen hierom vragen.Wil jij als ondernemer of organisatie bijdragen aan een duurzamere wereld én voorbereid zijn op aankomende wet- en regelgeving zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)? Dan is inzicht in je CO2-footprint onmisbaar. Europa streeft naar een reductie van 55% in CO2-uitstoot in 2030 en volledige neutraliteit in 2050. Ekwadraat helpt je om je CO2-voetafdruk als bedrijf inzichtelijk te maken én te verlagen.

CO2-footprint berekenen voor jouw bedrijf

Ekwadraat is specialist in energiebesparing en verduurzaming voor organisaties. We berekenen de CO2-voetafdruk voor jouw bedrijf door de CO2-uitstoot in de diverse processen van de organisatie te inventariseren. Op basis van deze uitkomsten kunnen we een CO2-reductieplan opstellen waarin omschreven wordt hoe je de uitstoot reduceert en welke mogelijkheden er zijn om je uitstoot te compenseren om te komen tot een CO2-neutrale organisatie. Daarnaast ondersteunen we bij het laten certificeren van je footprint voor bijvoorbeeld de CO2-prestatieladder. Wil je weten wat de CO2-uitstoot van jouw organisatie is, of wil je de footprint weten van een specifiek product? Wij bieden een gestructureerde aanpak om de CO2 footprint van jouw bedrijf te berekenen.

Stappenplan CO2-footprint berekenen

Onze methode bestaat uit:

  1. Data-inventarisatie: we verzamelen verbruiksdata (brandstof, elektriciteit, mobiliteit, afval, etc.).
  2. Analyse volgens GHG-protocol: met behulp van het GHG-protocol, energiedata en erkende emissiefactoren maken wij een analyse van je uitstoot in scope 1 t/m 3.
  3. Reductieplan opstellen: inclusief concrete maatregelen om de CO2-uitstoot van je bedrijf te verminderen.
  4. Certificering & ondersteuning: we helpen je o.a. met de CO2-prestatieladder.
     

 

Een greep uit onze projecten

Wat is een CO2-footprint precies?

Een CO2-footprint geeft de uitstoot weer van de processen die plaatsvinden binnen jouw organisatie. In Nederland wordt vaak gesproken over de CO2-voetafdruk. Dit is de optelsom van alle broeikasgasemissies, omgerekend naar CO2-equivalenten, die jouw organisatie veroorzaakt. 

 

 

CO2 footprint binnen scope 1, 2 en 3

Als we het hebben over de CO2-uitstoot, bedoelen we eigenlijk de uitstoot van alle broeikasgassen omgerekend naar CO2-equivalenten. Methaan en lachgas zijn voorbeelden van gassen die ook bijdragen aan de opwarming van de aarde, waarvan de uitstoot wordt omgerekend naar CO2-equivalenten. Het verbruik van koudemiddelen zoals R22, R134A in je koelsysteem maakt ook deel uit van je CO2-voetafdruk en is onderdeel van de scope 1 uitstoot.

  • Scope 1 is de directe uitstoot door het verbranden van brandstoffen binnen de organisatie. Dit is bijvoorbeeld het verbranden van aardgas voor ruimte- en procesverwarming of het verbranden van diesel in de voertuigen die eigendom zijn van de organisatie;
  • Scope 2 is de indirecte uitstoot door inkoop van elektriciteit, maar ook inkoop van stoom, koude, warmte en perslucht;
  • Scope 3 is alle overige indirecte uitstoot, zoals CO2-uitstoot door transportmiddelen die geen eigendom van de organisatie zijn. Bijvoorbeeld uitstoot van woon-werk verkeer, vliegverkeer en goederentransport dat is uitbesteed. Maar ook de indirecte uitstoot door de inkoop van water en het verwerken van afval valt hieronder.


Meer uitleg over scopes vind je bij Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen SKAO (CO2-prestatieladder).

Is het verplicht op CO2-uitstoot te meten?

Met de CO2-footprint krijg je inzicht in het effect van je organisatie op het milieu. Met dat inzicht kun je vervolgens gericht de uitstoot gaan verminderen. Steeds meer organisaties zien hun CO2-uitstoot als KPI om zo zowel binnen de organisatie als daarbuiten inzicht te geven in de weg die bewandeld wordt naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering.Voor steeds meer organisaties geldt rapportageplicht op basis van CSRD. Ook aanbestedingen en investeerders vragen hierom, maar het is nog niet in alle gevallen verplicht.

CO2-reductie kan onder andere leiden tot:

  • Lagere energiekosten
  • Hogere scores op aanbestedingen (bijv. met de CO2-prestatieladder)
  • Een sterkere marktpositie en duurzame reputatie

We helpen je ook te profiteren van regelingen zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee kun je 45% van CO2-besparende investeringen fiscaal aftrekken. Ook je CO2-reductieplan komt hiervoor in aanmerking, mits je binnen 24 maanden investeert in maatregelen uit het plan.

​Naast de Energie-investeringsaftrek heeft de overheid meer subsidieregelingen om de investering in CO2-reducerende maatregelen te stimuleren. Bijvoorbeeld de SDE++ subsidie. Bekijk ook onze pagina over subsidies en financiering voor energiebesparing.

Het laatste nieuws

4 maart 2025

Energiebesparing Energietransitie Subsidie Duurzame energie initiatieven Verduurzaming bedrijven Duurzame bedrijventerreinen Netcongestie Algemeen Industrie

Flex-E regeling voor bedrijven met hoog elektriciteitsverbruik

Veel bedrijven lopen vast door netcongestie, wat groei en verduurzaming belemmert. Het Ministerie van Klimaat & Groene Groei heeft daarom de Flex-E regeling aangekondigd om bedrijven met een hoog elektriciteitsverbruik te ondersteunen. De overheid stelt hiermee €55 miljoen beschikbaar voor 2025 en 2026. Grootverbruikers kunnen de subsidie aanvragen. 

CO2 footprint
4 maart 2025

Energiebesparing Energietransitie Verduurzaming bedrijven Algemeen

Maak je impact zichtbaar: breng je CO2-uitstoot in kaart!

Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een standaard voor organisaties. Met de strengere Europese richtlijnen, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), worden bedrijven steeds vaker verplicht hun CO2-uitstoot transparant in kaart te brengen. Is jouw organisatie daar op voorbereid? 

29 januari 2024

Energiebesparing Energietransitie Duurzame energie initiatieven

It sil wêze: duurzaam Friso Theater

It sil wêze: De Tocht. In het – waarschijnlijk – duurzaamste theater van Nederland, in Leeuwarden. Daar moest hét adviesbureau in duurzaamheid, Ekwadraat, natuurlijk aan meewerken. Jan Zuidema, technisch manager van Ekwadraat, ervoer het project als een heuse Elfstedentocht: onvoorspelbaar, avontuurlijk en euforisch na het behalen van de finish. Jan Zuidema: “Ik ben het meest trots op de cirkel van energie die we daar hebben gecreëerd: we gebruiken zowel de warme als de kou optimaal, gevoed door duurzame bronnen.”

22 juni 2023

Energiebesparing Algemeen

Partnership Ekwadraat en EnTranCe

Op 22 juni 2023 hebben Ekwadraat en EnTranCe - Centre of Expetise Energy een officiële partnership overeenkomst getekend. Het doel van de samenwerking is om concrete bijdrages te leveren aan het zichtbaar maken van de energietransitie en het versnellen daarvan.

14 juni 2023

Energiebesparing Verduurzaming bedrijven Onderzoek

Erkende maatregellijsten (EML)

Als ondernemer is het belangrijk om bewust om te gaan met energieverbruik en energiebesparing. In Nederland is er een wettelijke energiebesparingsplicht voor ondernemers. Om aan deze verplichting te voldoen, zijn de Erkende Maatregelenlijsten (EML) opgesteld. 

13 juni 2023

Energiebesparing Verduurzaming bedrijven Algemeen Onderzoek

CO2 footprint van Ekwadraat

De CO2 footprint van Ekwadraat bedraagt in 2022 een totaal van 189,39 ton CO2 op basis van een location-based berekening. De CO2 uitstoot bestaat voor circa 31% uit zakelijk vervoer, voor 19% uit elektriciteit en voor 50% uit woon-werkverkeer. 

17 mei 2023

Energiebesparing Energietransitie Verduurzaming bedrijven

Onderzoeksplicht energiebesparing voor energie-intensieve bedrijven

De onderzoeksplicht is een nieuwe rapportageplicht in 2023 en een aanvulling op de al bestaande informatieplicht energiebesparing. Deze regeling verplicht energie-intensieve bedrijven om eens in de vier jaar een rapportage aan te leveren over de energiebesparende maatregelen die al genomen zijn of die nog genomen gaan worden.

21 februari 2023

Energiebesparing Subsidie Verduurzaming bedrijven

Energiebesparing MKB Drenthe

Bent u ondernemer in de Provincie Drenthe en wilt u energie besparen? Mogelijk is de subsidieregeling Energiebesparing Drents MKB van Samenwerkingsverband Noord Nederland iets voor u!

16 januari 2023

Energiebesparing Subsidie Verduurzaming bedrijven

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Verwacht u deze winter in de problemen te komen door de hoge energieprijzen? Valt u onder de categorie ‘energie-intensieve MKB’? Mogelijk komt u in aanmerking voor de tijdelijke Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).

12 januari 2023

Energiebesparing Energietransitie Verduurzaming bedrijven

Afvallen in CO2

Heb jij ook goede voornemens in 2023 voor je bedrijf? Staat het verduurzamen van je organisatie hier ook tussen, maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Met een CO2-footprint heb je een overzichtelijke 0-meting wat je uitstoot is en waar je kunt verduurzamen. In 2030 moeten we in Europa de uitstoot met 55% hebben gereduceerd. De groene stappen die jij met jouw bedrijf zet dragen hieraan bij!

12 december 2022

Energiebesparing Aardgasvrije wijken Algemeen

BDH en Ekwadraat gaan samenwerking aan

Op 23 november 2022, hebben we met Adviesbureau BDH een samenwerkingsovereenkomst getekend zodat wij de Thuisscan van BDH in ons dienstenportfolio op kunnen nemen. Ekwadraat gaat de Energie Zuinig Thuis Thuisscan inzetten in projecten om de warmtevraag op woningniveau én de daarbij technisch en economisch geschikte duurzame warmteoplossing te kunnen bepalen.

26 juli 2022

Energiebesparing Energietransitie

Energiebesparing mkb, grootzakelijk en industrie in 2023: wat verandert er?

Op dit moment vindt er per bedrijfssector een actualisatie van de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) plaats naar de meest recente stand van techniek, investerings- en energieprijzen. De definitieve Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing wordt eind 2022 gepubliceerd. De huidige verwachting is dat de nieuwe ronde van de informatieplicht energiebesparing per 1 december 2023 ingaat.

15 juni 2022

Energiebesparing Subsidie Industrie

Subsidie voor onderzoek energiebesparende maatregelen in provincie Drenthe

In de provincie Drenthe is de subsidieregeling ‘Energiestudies Industriële bedrijven” geopend voor bedrijven die een groot energieverbruik hebben. Het gaat hier om industriële bedrijven binnen sectoren zoals voedingsmiddelen, chemie en metaal. Deze bedrijven hebben vaak een hoge energierekening waar besparingsmogelijkheden te ontdekken zijn. Als organisatie kun je energie besparen door bijvoorbeeld warmteverliezen te onderzoeken of processen te optimaliseren.

18 november 2021

Energiebesparing SDE subsidie Energietransitie

SDE++-ronde in juni 2022 met budget van maximaal € 11 miljard

De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) gaat in 2022 open in juni en aankomend jaar wordt er € 6 miljard extra budget beschikbaar gesteld. In de recente kamerbrief van november worden de concrete bestedingsplannen van onder meer de SDE++regeling toegelicht. De belangrijkste informatie over de SDE++ openstellingsronde voor 2022 vind je in dit bericht.

27 oktober 2021

Energiebesparing Energietransitie Subsidie

Provincie Drenthe ondersteunt haalbaarheidsstudies

Het is tot 31 december 2021 mogelijk om een bijdrage van de Provincie Drenthe te ontvangen voor het inhuren van expertise bij projecten voor energieopwekking, onder de Subsidie Stimulering CO2-reductie mkb en oplossingen netcongestie. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan ondernemingen en verenigingen die duurzame projecten hebben geïnitieerd, maar deze niet kunnen aansluiten op het net. 

26 oktober 2021

Zonne-energie Energiebesparing Energietransitie

Opening Vopak Solar Park Eemshaven

Eind 2020 zijn wij gestart met de bouwbegeleiding van het meest noordelijke zonnepark in de Eemshaven. Het nieuwe zonnepark heeft een capaciteit van circa 25 megawatt, wat gelijk staat aan een gemiddeld verbruik van ongeveer 8.000 Nederlandse huishoudens. Vopak Solar Park Eemshaven is een joint venture met de partijen Groningen Seaports, Vopak en fondsen beheerd door Whitehelm Capital. In februari 2019 werden de eerste plannen rondom dit zonnepark aangekondigd.

23 september 2021

Energiebesparing Energietransitie Subsidie

Subsidieregeling verduurzaming MKB

Als mkb-ondernemer word je gestimuleerd in het besparen van energie en het verduurzamen van je organisatie met de subsidieregeling Verduurzaming MKB. Hiermee krijg je inzicht in de kansen met betrekking tot het verduurzamen van jouw organisatie of wagenpark. Lees hier hoe Ekwadraat jouw bedrijf kan helpen. 

22 september 2021

Energiebesparing Energietransitie Warmtetransitie Circulaire Economie

Miljoenennota 2022 - Extra budget voor klimaat

Op Prinsjesdag is de miljoenennota uitgebracht en werd bekend dat er komend jaar extra wordt geïnvesteerd om klimaatverandering tegen te gaan. Het pakket is gericht op uitvoering van het Urgenda-vonnis, emissiereductie te realiseren binnen bedrijven en om te werken aan de energie-infrastructuur van de toekomst.

SDE++ subsidie 2020
7 september 2021

Energiebesparing Energietransitie

CO2-reductieplan voor jouw organisatie

De CO2-uitstoot van een organisatie wordt een steeds belangrijkere prestatiemaatstaf, zo ook bij aanbestedingstrajecten. Dit speelt al een belangrijke rol bij grote bedrijven en dit zal de komende jaren ook steeds meer gaan gelden binnen het mkb. Een CO2-footprint laat zien wat de invloed van de bedrijfsactiviteiten op het milieu is op het gebied van CO2-uitstoot. Met een CO2-footprint en -reductieplan kan je je bedrijfsvoering verbeteren en je organisatie verduurzamen. 

26 januari 2021

Energiebesparing Subsidie

Subsidieregelingen MKB Noord-Nederland

Noord-Nederland wil de groenste regio van Nederland zijn, door middel van twee interessante subsidieregelingen die gepubliceerd zijn willen zij dit stimuleren. Het gaat om de subsidie ‘Valorisatie en Kennisontwikkeling’ en de ‘Versneller Innovatieve ambities’.

16 juni 2020

Energiebesparing Energietransitie Warmtetransitie

Ekwadraat ondersteunt gemeenten bij uitvoeringsplannen voor aardgasvrije wijken

Ekwadraat en Tauw kwamen als beste partijen naar voren na een aanbesteding die de vier gemeenten gezamenlijk uitschreven. De verantwoordelijke wethouders geven aan: ‘Ekwadraat en Tauw kwamen als eersten uit de aanbesteding vanwege hun ruime ervaring met participatie in vergelijkbare projecten. De energietransitie is een nieuw proces, dus het is voor iedereen spannend. We kunnen dit alleen voor elkaar krijgen als we nauw samenwerken met inwoners, ondernemers, waterschappen, netwerkbeheerders, woningbouwcorporaties en gemeenten. We hebben er alle vertrouwen in dat we met de kennis en kunde van deze bureaus tot goede en gedragen plannen gaan komen.’

11 juni 2020

Zonne-energie Energiebesparing SDE subsidie Energietransitie Warmtetransitie Subsidie Aardwarmte

Hoe de nieuwe SDE++ regeling bijdraagt aan aardgasvrij wonen

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 zo’n 1,5 miljoen bestaande woningen aardgasvrij zijn en in 2050 alle 8 miljoen woningen en kantoren. Om deze doelstellingen te behalen, wordt dit stapsgewijs aangepakt. Nederland is opgedeeld in 30 energieregio’s. Elke regio stelt een Regionale Energie Strategie op, met als onderdeel daarvan de Regionale structuur warmte. 

23 januari 2020

Energiebesparing Energietransitie

Ekwadraat helpt bij versterkte uitvoering energiebesparings- en informatieplicht

Weet je het nog? Zeven jaar geleden werd het Energieakkoord ondertekend waarin als doel stond beschreven om met zijn allen jaarlijks 1,5% energie te besparen. Daarnaast was de doelstelling een extra energiebesparing van 100 Petajoule in 2020. Daarom heeft de minister van EZK € 5 miljoen beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van extra toezicht op de Informatie- en Energiebesparingsplicht uit de Wet milieubeheer.

16 december 2019

Energiebesparing Energietransitie Circulaire Economie

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Ekwadraat gaat samen met studenten op zoek naar manieren om de gebouwen van het Friesland College te verduurzamen. Wij zijn daarom blij en trots dat wij voor het Friesland College werkzaam zijn en dat we samen met hen zoeken naar manieren om de gebouwen van het Friesland College te verduurzamen met inzet van studenten. We willen de studenten van dichtbij laten zien en ervaren wat de energietransitie inhoudt en hoe zij hieraan kunnen bijdragen.

Geo data duurzame energie
10 juli 2019

Zonne-energie Energiebesparing Energietransitie

Ekwadraat en MUG Ingenieurs koppelen kennis en kunde

Ekwadraat en MUG Ingenieursbureau zijn een unieke en doelgerichte samenwerking aangegaan. Dit door inhoudelijke kennis over duurzame energie slim te koppelen aan de toepassing van geo-data. Aan de hand van perspectievenkaarten zoals ‘Energie besparen’ en ‘Duurzame energie’ – gebaseerd op (openbare) data - kunnen gemeenten, provincies en waterschappen gericht geadviseerd worden in de energietransitie. 

Informatieplicht energiebesparing
18 maart 2019

Energiebesparing

Loket informatieplicht energiebesparing is geopend. Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Vanaf deze week kunt u uw rapport uitbrengen betreft de informatieplicht energiebesparing in het eLoket. Uiterlijk 1 juli 2019 dienen alle inrichtingen, die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, hun rapport te hebben ingediend over de rendabele energiebesparende maatregelen die in de afgelopen vier jaar zijn uitgevoerd. Wilt u weten of u hieronder valt en wat u precies moet doen? Lees dan verder.

5 april 2018

Energiebesparing Energietransitie

Bewoners gemeente De Fryske Marren actief aan de slag met het monitoren van hun energieverbruik

Waarom heeft mijn buurman een lager energieverbruik? Kan ik daar iets van leren? Deze vragen werden donderdagavond 29 maart gesteld in het Wapen van Langweer. Als onderdeel van het project ‘Goed Voorbeeld Doet Goed Volgen’ vond er een bijeenkomst plaats over ‘sluipverbruik’. Er doen zo’n 70 deelnemers mee aan het project, die nu zelf hun energieverbruik live kunnen monitoren.

CO2 footprint
18 januari 2018

Energiebesparing

Update Erkende Maatregelen

Per 1 januari 2018 geldt er een nieuwe Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing. Dit is een onderdeel van regelgeving van het Activiteitenbesluit die bedrijven verplicht energie te besparen. Aan de twaalf branches waarvoor al een specifieke Erkende Maatregelenlijst van kracht was, zijn zeven branches toegevoegd. Daarnaast is het toepassen van een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) als nieuwe maatregel toegevoegd. 

subsidie biomassa energie
23 mei 2017

Energiebesparing Aardwarmte Biomassa energie

Circulair bouwen als norm bij ontwikkelingen op Energiecampus Leeuwarden

Nederland circulair in 2050. Dat is de ambitie van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. In het Rijksbrede programma Circulaire Economie heeft het kabinet de ambitie weergegeven om samen met maatschappelijke partners in 2030 een (tussen)doelstelling te realiseren van 50% minder gebruik van primaire grondstoffen. Ook vanuit Circulair Friesland wordt geanticipeerd op deze nieuwe economie. Om een bijdrage te leveren aan deze doelstellingen én vanuit de duurzaamheidsgedachte van de initiatiefnemers zelf, is circulair bouwen ook de norm bij ontwikkelingen op de Energiecampus Leeuwarden.

5 april 2017

Zonne-energie Energiebesparing

SDE+ voorjaar 2017: € 7,1 miljard aan nieuwe projecten

Minister Kamp heeft op 5 april bekend gemaakt dat de SDE+ in het voorjaar van 2017 net als voorgaande openstellingen is overtekend. In totaal is er met 4.673 aanvragen een budget van € 7,1 miljard geclaimd. Het beschikbare budget van € 6 miljard is pas in fase 3 overtekend waarbij projecten tot en met 11,0 cent in ieder geval beoordeeld worden. Op welk basisbedrag de € 6 miljard is overtekend is niet bekend gemaakt. Ook kunnen projecten nog afvallen door onvolledigheid of doordat de aanvraag onvoldoende onderbouwd is. De minister verwacht niet dat de beoordeling van alle projecten vóór 1 juli kan worden afgerond.

energie investeringsaftrek
13 maart 2017

Energiebesparing

Ben ik als bedrijf verplicht om energie te besparen?

Al in 2013 is het Nederlandse Energieakkoord opgesteld. De noodzaak voor de energietransitie naar een duurzame en energiezuinige samenleving werd toen vastgelegd in 175 afspraken. Deze afspraken zijn gericht op energiebesparing, hernieuwbare energie, werkgelegenheid en duurzame groei. 

Proeftuinen aardgasvrije wijken
5 oktober 2016

Energiebesparing Aardwarmte

Mono-mestvergisting; een kans om te pakken of nog maar even niet?

Er werd al lange tijd over gesproken maar vandaag is het er dan eindelijk; meer duidelijkheid over de nieuwe regeling voor mono-mestvergisting. Vanuit de regering beredeneerd is het een logische stap om mono-mestvergisting een zetje te geven aangezien het naast het opwekken van duurzame energie ook zorgt voor een verminderde uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Boerderijen kunnen volledig energie-neutraal gaan produceren wat ook marketingtechnisch voor bedrijven als Friesland Campina natuurlijk mooi is om met de buitenwereld te communiceren. Sterker nog ik denk voor zuivelorganisaties een “license tot produce”!

12 juli 2016

Energiebesparing Subsidie Vergunning

€ 1 miljard meer SDE+ subsidie in 2016

Het budget van de tweede openstellingsronde van de SDE+ in 2016 wordt verhoogd naar € 5 miljard. Deze twee ronde is geopend van 27 september tot 27 oktober 2016. Hiermee komt het totale verplichtingenbudget voor de SDE+ in 2016 uit op € 9 miljard, een verhoging van € 1 miljard ten opzichte van het eerdere voorstel en een verhoging van € 5,5 miljard ten opzichte van het SDE+ budget voor 2015.

18 februari 2016

Energiebesparing

Marc de Vreede nieuwe directeur Etriplus

Na een periode als directeur Bouw en Techniek binnen de Koninklijke BAM Groep staat Marc de Vreede sinds 1 februari 2016 aan het roer van Etriplus. Marc de Vreede volgt Frank Brandsen op die aan de wieg heeft gestaan van Etriplus. 

14 januari 2016

Energiebesparing Groen gas & vergisting

Informatiebijeenkomst SDE+ leveranciers zonnepanelen

Zonne-energie wordt op verschillende manieren door de overheid gestimuleerd. Voor bedrijven met een grootzakelijke aansluiting is het mogelijk SDE+ subsidie aan te vragen. De Stimulering Duurzame Energie (SDE+) is een subsidie die uitbetaald per geproduceerde kWh. De producent is met een SDE-beschikking verzekerd van 15 jaar subsidie.

30 oktober 2015

Energiebesparing

Meetprotocol voor SDE+ subsidie

Producenten van hernieuwbare elektriciteit en/of warmte die een SDE+ beschikking op zak hebben, krijgen de SDE+ subsidie pas uitbetaald nadat de inschrijving van de installatie bij CertiQ voltooid is. Voor de meeste installaties op biomassa, of installaties op basis van geothermie of zonthermie, geldt dat vooraf een meetprotocol opgesteld moet worden. Dit meetprotocol beschrijft de installatie en de wijze van meten. Het protocol dient goedgekeurd te worden door een erkend meetbedrijf.

Wil jij de CO2-footprint van je bedrijf berekenen?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. Samen maken we inzichtelijk waar je staat, en hoe jouw organisatie kan groeien naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering.


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd naar de CO2-footprint
van jouw bedrijf?"

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven