Inventarisatie bedrijventerreinen Noord-Nederland
Bedrijventerreinen Noord-Nederland
In het hart van Leeuwarden, nabij de plek waar de legendarische Elfstedenrijders het ijs opgaan, ontstond het idee om 'De Tocht' te verwezenlijken: een musical in het waarschijnlijk duurzaamste theater van Nederland. Jan Zuidema, technisch manager bij Ekwadraat, raakte in 2018 geleden betrokken voor het energieconcept. Hij beschrijft de ontwikkeling als een avontuurlijke reis vergelijkbaar met een barre Elfstedentocht. Het resultaat, een theaterhal die energetisch en praktisch een voorbeeld is, vestigt ook de aandacht op onze klimaatuitdaging. Een mooie uitdaging een gigantische ijsvloer, maar toch een warmte tribune voor de bezoekers. In het energieconcept stond duurzame opwek centraal, zo wordt er wind- en zonne-energie gebruikt.
Jan Zuidema: “Ik ben het meest trots op de cirkel van energie die we daar hebben gecreëerd: we gebruiken zowel de warme als de kou optimaal, gevoed door duurzame bronnen.”
Het voornaamste doel was om een duurzaam theater te creëren dat niet alleen voldeed aan de behoeften van 'De Tocht', maar ook diende als een multifunctionele ruimte na afloop van het evenement. Het streven was om een circulaire en energie-efficiënte locatie te bouwen, die als voorbeeld zou dienen voor duurzame bouwpraktijken.
Friso Bouwgroep
Haalbaarheids- en Scenariostudies
Energie-efficiënte Installaties
Zonne-energie
Windmolens
Solarcarports
Warmte-Koudecentrale
Energiebuffering
Ekwadraat, samen met partners zoals Friso Bouwgroep en Vereniging Circulair Friesland, implementeerde een gedurfde aanpak. De bouw van het Friso Theater omvatte modulaire en circulaire elementen, waardoor het gebouw snel kon worden opgeleverd. De betrokkenheid van lokale energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens van Sun & Wind Factory, zorgde voor een duurzame energievoorziening. De installaties werden ontworpen voor zowel het tijdelijke theatergebruik als voor toekomstige industriële toepassingen.
De samenwerking met partners zoals Vereniging Circulair Friesland en lokale overheden toont aan dat groot denken uitvoerbaar kan zijn. Het Friso Theater is niet alleen een mijlpaal voor duurzaamheid in Leeuwarden, maar dient als inspiratie voor andere projecten. De erkenning van het theater als het meest duurzame in Nederland en mogelijk wereldwijd, getuigt van het succes van deze unieke samenwerking.
"Het onmogelijke toch mogelijk maken, daar haal ik mijn energie uit!"
Senior adviseur
De energievoorziening, gedeeltelijk afkomstig van zonnepanelen en windmolens, creeërt een cirkel van duurzame energie. Het draaiende deel van de ijsvloer en de warmte-koudecentrale laten zien hoe innovatieve oplossingen hebben bijgedragen aan een efficiënt energiegebruik. De technische uitdagingen, zoals de ronddraaiende ijsvloer, werden overwonnen met lef en doorzettingsvermogen.
Partners
Het Friso Theater kon niet tot stand komen zonder de waardevolle bijdragen van partners, waaronder Gemeente Leeuwarden, Liander, Pranger-Rosier, Mannen van Staal, Equans, Sublym Techniek, en Sun & Wind Factory. Hun expertise en toewijding hebben bijgedragen aan het succes van het project.