
QuickScan havengebied
Port of Harlingen en Vermilion
Een haalbaarheidsonderzoek is een essentiële eerste stap bij het realiseren van een duurzame energie-installatie. Hiermee wordt bepaald of een project technisch uitvoerbaar en financieel rendabel is. Daarnaast helpt het bij het verkrijgen van vergunningen en subsidies, zoals de SDE++ regeling.
Bezig met het realiseren van een duurzame energie-installatie? Of benieuwd of het interessant is om een project op te starten? Wij helpen graag om dit uit te zoeken. Met ruime ervaring in het begeleiden van initiatiefnemers naar een geslaagd project, kennen wij alle knelpunten en kansen waar je rekening mee moet houden.
Het doel van een haalbaarheidsonderzoek is om vooraf te beoordelen of een project technisch uitvoerbaar en financieel en juridisch haalbaar is. Dit helpt bij het minimaliseren van risico's en maximaliseren van rendement. Ook wordt gekeken naar de impact op CO2-reductie en energie-efficiëntie. Afhankelijk van de complexiteit van het project kunnen verschillende stappen nodig zijn.
Een QuickScan geeft een eerste indicatie van de potentie van een project. Hiermee wordt bepaald of verdere analyse zinvol is. Wanneer er meerdere opties zijn, kan deze scan helpen bij het kiezen van het meest rendabele project.
De Technische haalbaarheid richt zich op de fysieke uitvoerbaarheid van een project (zoals infrastructuur en technologie). Een studie naar de technische haalbaarheid omvat:
Hieruit kunnen technische vereisten voortvloeien die nodig zijn voor de volgende fasen, zoals de aanbesteding en het opstellen van een Programma van Eisen (PvE).
Meer over technische haalbaarheid
Met een studie naar de financiële haalbaarheid wordt er met een uitgebreide businesscase berekend wat de hoogte is van de investering, operationele kosten en opbrengsten zijn over de looptijd van het project. Hieruit volgt een terugverdientijd, project rendement en rendement op eigen vermogen. In dit stadium is het goed om onderliggende offertes te hebben voor de grootste kostenposten zodat de businesscase gebruikt kan worden bij een SDE++ aanvraag of in een latere fase voor het verkrijgen van financiering. Desgewenst kan er een gevoeligheidsanalyse uitgevoerd worden op de businesscase om inzichtelijk te maken waar de risico’s zich bevinden en wat de impact is op het project rendement.
Meer over financiële haalbaarheid
Een studie naar de werking, capaciteit, functionaliteit, procescondities, specificaties, lay-out en conceptvisualisaties geeft extra houvast over de te verwachten besparingen/opbrengsten en risico’s. In dit stadium kan een toekomstige installatie worden gevisualiseerd en getest op eisen door berekeningen en simulaties.
Een haalbaarheidsonderzoek is een cruciale stap om een duurzaam energieproject succesvol en rendabel te maken. Door systematisch de technische en financiële aspecten te analyseren, wordt het risico geminimaliseerd en de kans op een succesvolle realisatie vergroot. Ook kan het bijdragen aan het verkrijgen van financiering en subsidies voor de implementatie van een duurzaam project.
Bezig met het realiseren van een installatie? Of benieuwd of het interessant is om een project te realiseren? Dan helpen wij graag om dit uit te zoeken. Met ervaring op het gebied in het begeleiden van initiatiefnemers naar een geslaagd project, kennen wij alle knelpunten en kansen waar je rekening mee moet houden.
Of wil je meer informatie over engineering en modellering, neem dan contact met ons op!
"Ik bereken graag de haalbaarheid van jouw project!"
Expert duurzame warmte