Een goed wijkuitvoeringsplan kan niet zonder eigenaarschap. Als bewoners geen eigenaarschap voelen, geen verantwoordelijkheid willen nemen dan gebeurt er niets. Ook al bied je een compleet ontzorgend aanbod gratis aan, als bewoners niet willen dan gebeurt er niets. Delen door 0 is 0!
Een wijkuitvoeringsplan wordt gemaakt met inwoners en andere stakeholders. Maar met het kiezen van een techniek en het vastleggen van de ambities komen de inwoners en de netbeheerder niet direct in beweging. Daarvoor zijn afstemming, vertrouwen in elkaar en het maken van duidelijke afspraken noodzakelijk. Wie heeft wat van wie op welke moment nodig. Bewoners moeten op tijd informatie hebben om de juiste keuze te maken als de Cv-ketel aan het einde van de levensduur is. Als gemeente wil je alert zijn op koppelkansen en weten wanneer het eventueel nodig is om aanpassingen te doen in de openbare ruime. Wat betekent dat voor vergunningen bijvoorbeeld? En wanneer moet een netbeheerder fysieke mensen leveren om het netwerk aan te passen? Als je weet wat de tijdshorizon is en wat de impact van besluiten is, dan kan elke stakeholder vanuit eigen rol en perspectief keuzes maken. Als je het zo bekijkt is het maken van een wijkuitvoeringsplan een noodzakelijke stap en het begin van een proces. Het proces van investeren in relaties.
De energietransitie gaat door. Eigenaren/bewoners besluiten zelf wanneer en hoe zij van het aardgas af gaan. Je hebt dus niet voor 100% de regie. Maar je hebt als gemeente wel mensen en middelen nodig. Mensen en middelen om partijen te verbinden, faciliteren en regisseren. Je moet blijven communiceren. Je moet voldoende kennis hebben om randvoorwaarden te stellen aan partijen. Je moet dit als gemeente gedurende langere tijd kunnen borgen. Dit kan niet zonder de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft zowel een kader stellende - als een controlerende taak. Dit pleit ervoor om in het wijkuitvoeringsplan zowel kaders als een dashboard op te nemen.
Kaders om vast te leggen wat je belangrijk vindt als gemeente én bewoners. Een dashboard om aan te geven wat je als gemeente én bewoners belangrijk vindt om te volgen en op te sturen. Doen we de juiste dingen en doen we de juiste dingen ook goed. Mocht het niet goed gaan dan weet je wat je als raad te doen staat:
Vul dan onderstaand formulier in, dan maken we een afspraak!
"Ik schreef deze blog over WUP's als proces, wil je meer weten? Neem dan contact met mij op!"
Manager sales & marketing