Warmtetransitie

Een opgave voor de gebouwde omgeving

Nederland staat aan de vooravond van een grootschalige verbouwing van onze leefomgeving. De transformatie van 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen moet leiden tot goed geïsoleerde woningen, gebouwen die duurzaam verwarmd worden en gebouwen die schone elektriciteit gebruiken en/of zelf opwekken.

Deze opgave is vanuit het klimaatakkoord gegeven aan de gebouwde omgeving. Gemeenten hebben binnen deze opgave een belangrijke rol in deze transitie. Niet alleen wordt van hen verwacht dat ze een transitievisie warmte hebben opgesteld, maar ook moeten ze de regierol in het gehele proces richting aardgasvrij innemen.

Wat is de warmtetransitie?

De warmtetransitie gaat over het verduurzamen van de warmtevraag van wijken. Deze transitie vraagt daarom ook om een wijkgerichte aanpak. Per wijk besluit de gemeenteraad in een uitvoeringsplan over de alternatieve energie infrastructuur van een wijk. Dit biedt het kader waarbinnen gebouweigenaren, netbeheerders, warmtebedrijven, gemeentes en andere partijen investeringsbeslissingen nemen. Dit alles wordt vastgelegd in een zogenoemde transitievisie warmte, voorheen ook wel warmtevisie genoemd.

Technische alternatieven voor aardgas zijn in een dorp met lintbebouwing anders dan in een binnenstedelijke omgeving en weer anders in een jaren-90 woonwijk. Deze specifieke gebouwkenmerken en omgevingsfactoren zijn bepalend voor de technische haalbaarheid. Deze technische haalbaarheid is natuurlijk maar een klein onderdeel van de gehele warmtetransitie. Bij Ekwadraat hanteren we een zes stappenplan waarin we vanuit vier verschillende domeinen het vraagstuk benaderen, om uiteindelijk tot gewogen en gedragen besluitvorming te kunnen komen. De vier domeinen zijn: sociale impact, technische haalbaarheid, organisatorische haalbaarheid en de financiële afweging.

Meer over het verduurzamen van de gebouwde omgeving

Terug naar aardgasvrije wijken

Podcast: wijkuitvoeringsplannen

Het Energiecafé is een maandelijks terugkerende podcast waarin we deze actuele thema’s binnen de energietransitie aan de kaak stellen. In de podcast proberen we de voor- en tegens binnen deze transitie te bespreken en kijken we naar kansen en op welke wijze we elkaar kunnen helpen. In de zesde aflevering van Het Energiecafé spreekt Cor van de Haar met Marco Harms, Oscar Jansen en Milou van Rijn over de warmtetransitie. Er wordt gesproken over de wijkuitvoeringsplannen, over het plan of liever gezegd het proces en de communicatie en participatie binnen dit proces. 

Onze aanpak in het kort

 

Stappenplan van begin tot eind

                                                                                         

Inclusief betrokkenheid bewoners

                                                                                                                               

Voldoen aan alle wettelijke verplichtingen

                                                                                         

Toonaangevende projecten

Aan de slag met de warmtetransitie?

Benieuwd hoe wij kunnen helpen bij het bereiken van een duurzame gemeente? Neem dan contact met ons op.
 


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd hoe je als gemeente optimaal kunt inspelen op de warmtetransitie?"

Albert Jan van der Wal

Sales- en accountmanager