EED energie-audit

Verplicht een EED Energie audit uitvoeren?

De EED-audit (Energy Efficiency Directive) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om periodiek een energie-audit uit te voeren. Zoals door RVO beschreven is de EED-audit een verplichting voor ondernemingen die voldoen aan de volgende één van onderstaande criteria:

Vaak moet je naast naast EED-verplichting ook nog voldoen aan de informatieplicht of onderzoeksplicht. Daarnaast kunnen sommige bedrijven vrijstelling krijgen van de EED-auditplicht. Als je bedrijf energiesystemen zoals ISO 500001, ISO 14001 in combinatie met bijvoorbeeld de CO2-prestatieladder systematiek inzet, hoef je mogelijk geen audit uit te voeren. Wil je weten welke energiebesparingsverplichtingen voor jouw bedrijf gelden? Wij zoeken het graag voor je uit.

​Wat houdt een EED Energie-audit in?

Een EED energie-audit is een onderzoek naar het energieverbruik van een bedrijf. Deze analyse bestaat uit een aantal onderdelen, welke uiteindelijk resulteren in de EED-rapportage:

  • Overzicht van energiestromen binnen het bedrijf, inclusief vervoer;
  • Analyse van factoren die invloed hebben op energieverbruik;
  • Kwantificering van energiebesparingspotentieel voor de komende vier jaar;
  • Voorstel van rendabele energiebesparende maatregelen.

De resultaten van deze audit worden verwerkt in de EED-rapportage, die moet worden ingediend bij het bevoegd gezag (gemeente of omgevingsdienst). Dit gebeurt op basis van een voorgeschreven checklist. De audit moet elke vier jaar vóór 1 december opnieuw worden uitgevoerd. Het bevoegd gezag controleert op naleving van de uit te voeren onderzoeken en te nemen maatregelen. 

Wanneer is een EED-audit verplicht?

Een bedrijf valt onder de EED-audit verplichting als het voldoet aan de eerdergenoemde criteria. Om te bepalen of jouw bedrijf een EED-plicht heeft, is het raadzaam de audit tijdig te laten uitvoeren. De audit kan namelijk veel tijd in beslag nemen. Het niet tijdig indienen van de EED-rapportage kan leiden tot sancties.


Voor welke locaties geldt de EED-audit?

Heeft jouw bedrijf meerdere vestigingen? Dan kan er gebruik worden gemaakt van een representatieve steekproef. Dit betekent dat alleen een selectie van de locaties een audit ondergaat. De steekproef wordt bepaald op basis van:

  • Het totale energieverbruik van de locaties;
  • Het type locatie (bijvoorbeeld productiefaciliteit of kantoor);
  • Grootverbruikers moeten altijd worden meegenomen.

Wil je weten hoe jouw bedrijf een steekproef kan toepassen? Ekwadraat helpt je bij het bepalen van de mogelijkheden.

Ekwadraat & EED-rapportages

 

100+ EED audits

                                                                                         

100% goedkeuring door bevoegd gezag

                                                                                                                               

25% gemiddelde besparing

                                                                                         

EED-audit en energiebesparingsplicht: Wat is het verschil?

De energiebesparingsplicht is een Nederlandse wet die bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar uit te voeren. Dit is vastgelegd in het Activiteitenbesluit milieubeheer en geldt voor:

  • Kleinverbruikers (geen verplichting);
  • Middelgrote verbruikers (verplicht rendabele maatregelen uit te voeren);
  • Grootverbruikers (alle rendabele maatregelen verplicht).

De EED-audit is een bredere Europese verplichting en richt zich op het in kaart brengen van energieverbruik en besparingsmogelijkheden. De kans is daarnaast groot dat je naast EED-plichtig ook een informatieplicht of onderzoeksplicht hebt, afhankelijk van je energieverbruik. 

Fiscaal voordeel en subsidies voor de EED-audit

De kosten van een EED-audit zijn afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt echter gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit biedt een fiscaal voordeel van 45,5% over de investeringskosten van energiebesparende maatregelen.Om in aanmerking te komen voor de EIA, moet je minimaal één van de in de EED-audit beschreven adviezen uitvoeren. De volledige lijst met subsidiabele investeringen is terug te vinden in de Energielijst 2025.


EED-audit laten uitvoeren?

Wil je een EED-audit laten uitvoeren of weten welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen? Ekwadraat helpt je bij het voldoen aan de EED-regeling en het aanvragen van subsidies. Neem contact op of download onze checklist om te controleren of jouw bedrijf een EED-plicht heeft.

Een greep uit onze projecten

Aan de slag met de EED energie audit voor bedrijven?

Wil je zeker weten dat jouw bedrijf voldoet aan de EED-verplichtingen? Neem contact met ons op en wij helpen je verder!


● 
Vrijblijvend antwoord   Binnen 1-2 werkdagen

"Benieuwd hoeveel de EED audit je bedrijf oplevert?"

Jan Hemrica

Sales- en accountmanager bedrijven